Wat zijn de taken van een wagenparkbeheerder?

Altijd al afgevraagd wat alle taken zijn van iemand die een wagenpark beheert? Je krijgt er antwoord op in dit artikel. Heel eenvoudig gezegd beheert deze fleet manager alle voertuigen binnen een organisatie. Dat niet alleen, want er kunnen ook taken bij komen kijken zoals het aankoop en verkoop van voertuigen en het afsluiten van leasecontracten. Je kan dus stellen dat deze beheerder van voertuigen verantwoordelijk is voor heel het wagenpark van bedrijf of organisatie.

Wat zijn de competenties van een fleet manager?

De fleet manager, of wagenparkbeheerder, moeten over een aantal competenties beschikken. Ten eerste moet deze persoon beschikken over managementvaardigheden, omdat hij of zij werknemers moet aansturen. Dan moet je denken aan administratieve medewerkers, account managers en autopoetsers. Doordat je veel in gesprek bent met jan en alleman zijn communicatieve vaardigheden een must. Naast communicatie is commercieel essentieel. Je bent namelijk als fleet manager verantwoordelijk voor de in- en verkoop van de voertuigen. Kernwoorden zijn voor een fleet manager netwerken, analytisch, samenwerken, onderhandelen en inzicht.

Waar zijn fleet managers werkzaam en wat zijn de arbeidsmarktperspectieven?

Je ziet fleet managers voornamelijk bij grote bedrijven die veel van voertuigen gebruik maken. Waar je dan aan moet denken zijn bedrijven zoals expediteurs, politie, leger en loonwerkers. Ook kan zo'n manager aangemerkt worden als ambtenaar, omdat de overheid op diverse manier gebruik maakt van voertuigen. Qua arbeidsmarktperspectieven ziet het er redelijk uit voor de fleet manager, alhoewel lang niet alle bedrijven deze functie binnen het bedrijf hebben. Doorgroeimogelijkheden kunnen gezien worden als het uitbreiden van het takenpakket en meer verantwoordelijkheden. De functie naar fleet manager kan een investment manager zijn, waarbij die functie nog bredere werkzaamheden bevat.

Wat verdien je als fleet manager?

Arbeidsvoorwaarden verschillen per bedrijf, omdat de bedrijven waar fleet managers actief zijn zo erg van elkaar verschillen. Maar als je een fleet manager bent met een afgeronde HBO diploma kun je uitgaan van een salaris tussen de 3500 en 5000 euro bruto per maand. Dit is uiteraard afhankelijk van leeftijd, opleiding, verantwoordelijkheden etc. Pin je er niet op vast, want het salaris kan een stuk hoger liggen als de verantwoordelijkheden binnen het bedrijf een stuk groter zijn.

Welke opleidingen met je volgen als je fleetmanager wilt worden?

Geschikte opleidingen om fleet manager te worden zijn Commerciële Economie en Business Management op HBO niveau. Deze studies nemen normaal gesproken vier jaar in beslag. Ook een studie zoals Logistiek en Economie past heel goed bij een fleetmanager. Voor deze functie wordt vooral gevraagd naar iemand met minimaal HBO niveau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *