Wat is een be rijbewijs en waarvoor is het nodig?

interieur

Er zijn basis rijbewijzen welke vaak worden aangeduid met een letter. Je hebt dan bijvoorbeeld het rijbewijs B voor personenauto’s en het rijbewijs C voor vrachtwagens. Dan heb je nog aanvullende letters en cijfers voor verschillende toevoegingen aan het bestaande rijbewijs. Een daarvan is het be rijbewijs, een rijbewijs dat in de basis bestaat uit een rijbewijs B maar waar je nog een letter aan toe kunt laten voegen. Maar waarom zou je dat willen, en hoe haal je een be rijbewijs? dat ontdek je hier.

Het rijbewijs be

Met een rijbewijs be mag je rijden met een aanhanger. Die moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • het gaat om een combinatie waarvan de maximale toelaatbare massa, ofwel het leeggewicht en laadvermogen, bij elkaar niet meer is dan 3500 kilogram.
  • dit in het geval dat je te maken hebt met een aanhanger waarvan de maximale toelaatbare massa meer is dan 750.

Wat je hieruit op kunt maken is dus dat alles met een maximale toelaatbare massa onder de 750 te besturen is zonder het rijbewijs be. Ga je echter groter dan dat? Dan is het wel hoognodig dat je een extra rijbewijs haalt.

be rijbewijs

Begin met B

Het rijbewijs B is de basis voor je dat rijbewijs be kunt halen. B is voor de personenauto en de kans bestaat dat je deze al hebt. Als dat niet zo is, kun je alles tegelijk of achter elkaar halen zodat je niet alleen meteen de weg op mag maar ook direct de weg op mag met je aanhanger. 

Een rijbewijs be halen

Een rijbewijs halen kan als je minimaal 18 jaar oud bent in het geval van de be. Het rijbewijs b moet je dus al hebben. Dit moet alvorens je het praktijkexamen voor rijden met een aanhanger mag afleggen. Je kunt de twee dus niet omruilen en dat is ook eigenlijk wel logisch. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *