Checklist voor het kopen van een occasion

checklist auto kopen autobaak.nl

Het kopen van een tweedehands auto kan soms lastig zijn, omdat er zoveel dingen zijn die je mee moet nemen in je besluit. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben wij een checklist auto kopen autobaak.nl gemaakt.

checklist auto kopen autobaak.nl

Bij het bezichtigen moet je bijvoorbeeld goed naar de autolak kijken of hij niet overgespoten is. Onder de bumper en op de uitlaat kan er roest zitten. Wanneer de auto verschillende onderdelen heeft, kan dat misschien verklappen dat de auto voorheen een ongeluk heeft gehad en de eigenaar bepaalde onderdelen van de tweedehands auto heeft vervangen. Zijn alle banden keurig van hetzelfde merk en hebben zij hetzelfde profiel? Ook dit kan duiden op zaken die de verkoper je misschien niet helemaal eerlijk over de auto heeft verteld. Is het interieur nog mooi? Doet de motor het nog goed? Tot slot is het altijd handig om te kijken of het instructieboekje bij de auto meegeleverd wordt en of het onderhoudsboekje goed is bijgewerkt. Al voordat je de auto instapt voor een proefrit, is het altijd handig de verkoper te vragen om de juiste papieren en zijn of haar identificatiebewijs.


Rijd altijd zelf tijdens de proefrit. Ook hier moet je weer op een aantal zaken letten, zoals of de motor wel regelmatig loopt en geen rare geluiden maakt. Probeer tijdens het rijden zoveel mogelijk verschillende soorten wegen mee te pakken, zodat alle mogelijke problemen naar voren kunnen komen. Op een perfecte snelweg hoor je immers niet altijd alles. Doen de remmen het goed? Soms is het ook slim of hard te remmen bij 80 kilometer per uur en het stuur dan niet al te stevig vast te houden. Remt hij vlot en schiet de tweedehands auto niet alle kanten op? Tot slot is het goed om te kijken of alle functies binnen de auto het doet, zoals de airco of de lampjes.

Bij het tot een akkoord komen van de aankoop is het belangrijk dat de betaling goed geregeld wordt. Betaal je contant, neem dan het afgesproken bedrag netjes in een enveloppe mee. Wanneer je belooft het digitaal over te maken naar de bankrekening van de verkoper, doe dit dan in zijn of haar bijzijn. Het is ook altijd slim de auto alvast te verzekeren voordat je ermee wegrijdt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *